stół

Jadłospis obecnie wzbogacił się o ryby słodkowodne i różne rodzaje słodkich ciast. Natomiast ryby które zajmują pierwsze miejsce na wigilii pojawiły się na stole dopiero trochę później po zbożu, warzywach, grzybach i owocach. Natomiast specjalnością kuchni był karp lub węgorz w sosie z dodatkiem warzyw. Kuchnia Polska słynie z różnych słodkich ciast i deserów. Przede wszystkim ze strucli makowej, miodowych pierników, rożnego rodzaju łamańce. Większość najdawniejszych potraw zniknęła ze stołu z wyjątkiem kutii.

Oczywiście mimo zniesienia zakazu mięsa w tym dniu panuje oczywiście post Obecnie wieczerza wigilijna jest postna ale jest bardzo obfita i bardzo urozmaicona. Oczywiście na wigilię obecnie przygotowuje się bardzo dużo potraw postnych ale bardzo urozmaiconych, które szybko znikają ze stołu wigilijnego. Każdy region w kraju a swój przysmak z którego jest bardzo zadowolony i przygotowuje go co roku na wigilię. Przyprawy wigilijne mimo postnych są bardzo smaczne i obficie prezentują się na stołach.

Zdjęcie do artykułu znalezione na stronie Pixabay.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *